Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, ağız içerisinde yer alan yanak, damak, dil ,dudak ,kas, diş ve kemik dokularında gelişen kistik veya tümöral vakaların tedavisi yanı sıra diş ve çene kırıkları, gömük kalmış dişlerin çıkartılması, protez yapımına yardımcı olmak amacıyla yapılan her türlü rahatsızlığının ve hastalığının teşhisi ve tedavisidir.
Diş çekimleri, ağız cerrahisinde en sık yapılan işlemdir. Klinik olarak sıklıkla çürük nedeniyle restore edilemeyecek kadar aşırı harabiyet gösteren dişlerin varlığında, restoratif veya endodontik tedavilerin başarısızlığında, periodontal harabiyet ve travma gibi durumlarda diş çekimine karar verilir. Aynı zamanda dişler bazen ortodontik veya protetik tedavi öncesinde de çekilebilirler. Standart diş çekimleri, genellikle lokal anestrezi altında (sadece o bölgenin uyuşturularak) yapılabilmektedir.
Çenelerde, farklı nedenlerden dolayı bazen dişler gömülü kalabilmektedir. Gömülü dişlerin çekimleri, diş hekimlerimiz tarafından sıklıkla yapılmaktadır. Genellikle alt ve üst bölgedeki 20 yaş dişlerinin gömülü kalmaları söz konusu olabilmektedir. Bu dişler zamanla ağızda sert ve yumuşak dokuları etkileyen enfeksiyonlara neden olabilirler. Bu türlü durumlarda da gömülü dişlerin çekilmeleri gerekmektedir.
Temporomandibular Eklem (TME) olarak isimlendirilen çene ekleminde bazı rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bunlar sıklıkla
Şeklinde olmaktadır. Bu gibi durumlarda, bazen eklem içinin yıkanması (artroentez) ; bazen de medikal tedavi gerekmektedir. Bu gibi durumların da tedavileri diş hekimlerimiz tarafından profesyonelce yapılmaktadır.
Çenelerdeki eksik dişlerin tamamlanmasında “implant” adı verilen sistemler kullanılmaktadır.
Implant hakkında detaylı bilgi için implant sayfamıza bakabilirsiniz.